Ai grija de spatele tau – alege patul potrivit

 

In fiecare an pana la 40% din populatie (adica peste 16 milioane de oameni) sufera de cel putin o durere acuta de spate. Tocmai de aceea, un pat bun joaca un rol extrem important in prevenirea si ameliorarea durerilor de spate.

Va oferim in acest sens cateva sugestii:

 

  • Nu cumparati un pat doar pentru ca e prezentat ca fiind potrivit pentru spate. Cheia este sa gasesti un pat, pe care sa te asezi si sa-ti ai seama tu singur, ca este comfortabil. Alege un pat in functie de greutate corpului tau, dar si de inaltime.

  •  In general un pat care este prezentat ca avand insusire ortopedica, adica fermitate, nu se bazeaza pe nici un standard determinat medical sau general. Fermitatea nu este determinata de pret, desi comfortul, durabilitatea, luxul si alte optiuni aditionale, cresc pretul.
  • Nu exista un tip standard de pat care sa amelioreze o durere de spate iar fiecare problema medicala in parte poate necesita diferite solutii. Cea mai buna abordare este o cercetare amanuntita a optiunilor. Acordati timp necesar pentru incercarea produselor. Eticheta si chiar pretul ar trebui sa fie mai putin importante.
  • Selectati doua sau chiar trei optiuni, pe care mai apoi sa le analizati din toate punctele de vedere. Petreceti minim 10 minute intinsi pe fiecare pat, in pozitia dumneavoastra normala de dormit. Un timp mai scurt nu va va garanta comfortul.

  • Un pat mai mare va fi benefic atat pentru cei cu probleme de spate cat si pentru partenerii acestora. Paturile interconectate sau unite sunt o optiune buna in cazul in care alegerile privind fermitatea saltelei difera.

  • Luati in considerare si inaltimea patului: cat este de usor sa va asezati sau sa va ridicati? Un pat ajustabil poate fi o optiune daca exista probleme legate de inaltime si poate oferi si diferite variatii privind pozitia de dormit.

  • Multe saltele trebuiesc intoarse pentru a asigura o uzare uniforma. In cazul in care aceasta activitate este una dificila (o saltea calitativa se poate dovedi foarte grea!) ar trebui sa va orientati dupa o saltea care nu necesita o intretinere regulata – exista pe piata un numar foarte mare de variante privind tipul de realizare a unei saltele.

  • Oferiti o atentie deosebita si alegerii unei perne potrivite, care sa va ofere suficient suport gatului. Gatul trebuie sa se mentina aliniat cu restul coloanei.
  • Incercati pozitii de dormit care creaza cat mai putin stress fizic asupra spatelui. Spre exemplu, dormitul pe o parte este mai potrivit decat dormitul pe burta cu capul intr-o parte.

 

 

Somn usor